Ingredience:
  • 150 g tmavé čokolády
  • 30 g mléčné čokolády
 
Ingredience na náplň:
  • 20 ml likéru dle chuti (např. mandlový, vaječný apod.)
  • 70 ml Smetany ke šlehání 31 % od Mlékárny Kunín
  • 120 g mléčné čokolády
  • 10 g másla od Mlékárny Kunín pokojové teploty
  • 30 g mléčné čokolády na dekoraci
 
Postup na pralinkové skořápky/kapsle:
Tmavou čokoládu nalámeme do kovové misky. Odebereme z ní 1/5. Zbylé 4/5 opatrně rozpustíme ve vodní lázni. Je potřeba ohlídat správnou teplotu čokolády. Ideální je taková, kdy do čokolády namočíme lžičku a přiložíme na spodní ret – čokoláda musí být teplá, ale nesmí pálit. Bez dalšího nahřívání mícháme, dokud se dokonale nerozpustí. Nachystáme si jakoukoliv plastovou formu na ledové kostky, do které vlijeme čokoládu až po její okraj. S formou potom několikrát klepneme o stůl, abychom odstranili případné vzduchové bublinky. Během tohoto procesu nám už začíná tuhnout čokoláda. Připravíme si mísu, nad kterou otočíme formu dnem vzhůru a nalijeme do ní zpět neztuhlou čokoládu. Takto nám na stěnách otvorů formy zůstala tenká vrstva čokolády, která po ztuhnutí vytvoří skořápku pralinek. Formu položíme na prkénko nebo kovovou mřížku z trouby dnem vzhůru a necháme asi 5 minut, aby čokoláda ještě tuhla. Mezitím si připravíme náplň pralinek.
 
Postup pro náplň:
Svaříme šlehačku s likérem, přimícháme rozlámanou čokoládu a za stálého míchání, nejlépe ve vodní lázni, necháme rozpustit. Směs přelijeme do kovové misky, posadíme do vody s ledem a za stálého míchání zchladíme na pokojovou teplotu. Přimícháme změklé máslo. Náplň poté dáme do cukrářského zdobícího sáčku. Opatrně jím naplníme jednotlivé otvory ve formě s připravenou čokoládou asi 3 mm pod jejich okraj a dáme do lednice. Než náplň ztuhne, rozehřejeme si na pokojovou teplotu zbylou 1/5 čokolády. Tou pak zalijeme každou pralinku, jejich povrch setřeme cukrářskou stěrkou do rovné plochy a cca na hodinu vložíme do lednice, aby ztuhly. Poté formu vyjmeme z lednice a opatrně s ní klepneme o prkénko. Pokud pralinky nevypadnou, jsou ještě málo vychlazené a musíme je vrátit do lednice. Vyklepnuté pralinky přestříkáme pomocí malého sáčku mléčnou čokoládou.

Tip: Hotové pralinky již neskladujte v lednici, čokoláda by totiž začala šednout.

Tip: Pralinky nemusí být jen součástí vánočního cukroví, skvěle se hodí i jako vlastnoručně připravený vánoční dárek.

Náročnost: složité

Celková doba přípravy vč. zdobení: asi 60 minut plus 60 min. chlazení