Foto: Unilever Food Solutions

Suroviny na 10 porcí:
  • 1200 g Filet z tresky

Solný roztok:
  • 1200 ml Voda
  • 120 g Sůl
  • 60 g Cukr

Mokrá obalovací směs (těstíčko):
  • 250 ml Voda
  • 150 g Pšeničná mouka hladká
  • 80 g Škrob
  • 80 g Essence Rybí bujón Knorr Professional
  • 30 ml Vodka
  • 1 ks Vejce
  • 5 g Zázvor sušený mletý
  • 2 g Mletý fenykl
  • 2 g Chilli sušené
  • 2 g Semena koriandru

Suchá obalovací směs:
  • 150 g Kukuřičná mouka
  • 100 g Pšeničná mouka hladká
  • Na smažení ryby Řepkový olej
  • Na pokropení Šampaňský ocet
  • 1200 g Brambory (oloupané)
  • Na smažení Tuk na hranolky

Majonéza:
  • 3 ks Žloutky
  • 350 ml Olej
  • 15 g Hořčice Hellmann´s

Tatarská omáčka:
  • 70 g Marinované houby
  • 70 g Kornišon okurky (malé okurky nakládané v ostrém nálevu)
  • 100 g Cibule
  • 20 g Kopr
  • 20 g Pažitka
  • 20 g Med
  • dle chuti Sůl, Černý pepř Knorr

Připravte solný roztok z vody, soli a cukru.
Tresku naložte do slaného roztoku na 10 minut, odceďte, opláchněte a osušte.
Připravte mokrou obalovací směs rozmixováním všech složek v mixéru.
Ve zvláštní nádobě rozmíchejte suroviny na suchou obalovací směs.
Porci ryby obalte v suché obalovací směsi a potom ponořte do těstíčka, znovu obalte v suché směsi a její nadbytek oklepte.
Usmažte porci ponořenou v hlubokém oleji o teplotě 170 °C dozlatova.
Ze žloutků, oleje a trochy hořčice připravte majonézu.
Zbývající ingredience tatarské omáčky nakrájejte na drobné kostičky, pažitku a kopr nasekejte a vmíchejte do majonézy a dochuťte medem, solí a pepřem.
Oškrábané brambory nakrájejte na hranolky. Blanšírujte v osolené horké vodě po dobu tří minut a poté je vložte do vody s ledem, odceďte a pořádně osušte. Usmažte v rozpáleném tuku do zlatova.
Smaženou tresku pokropte šampaňským octem a podávejte s křupavými hranolky a studenou tatarskou omáčkou.