Přísady
  • 100 g hořké čokolády
  • 300 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť (pokojová teplota)
  • 300 g cukru krupice
  • 6 vajec
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g mletých ​​lískových oříšků
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 150 ml mléka
  • 300 g smetanového sýra
  • 50 g moučkového cukru
  • 400 ml smetany
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 500 g jahod (pokud možno menších)
  • papír na pečení
Doba přípravy: 55 min
Doba pečení: 20 min

  Příprava
1.       Pro přípravu jahodového dortu si předehřejeme troubu na 180 ° C (horkovzdušnou na 160 °C). Plech si vyložíme pečícím papírem. Čokoládu rozlomíme na menší kousky a společně s Herou je necháme rozpustit v hrnci na mírném ohni.
 
2.       Cukr a vejce vyšleháme pomocí metličkového mixéru do krémové konzistence. Pomalu přimícháváme rozteklou směs čokolády a rostlinného tuku.
 
 
3.       Do mísy, ve které máme směs mouky, mletých lískových ořechů a špetky soli přilíváme za stálého míchání mléko, dokud se nám nevytvoří těsto. Na připravený plech s pečícím papírem rozprostřeme těsto a umístíme ho do předehřáté trouby asi na 20 minut. Jestli je již těsto hotové, si můžeme zkontrolovat pomocí dřevěné špejle, která by po zapíchnutí a vytažení měla zůstat suchá.
 
4.       Smetanový sýr a moučkový cukr si vyšleháme do jemného krému. Smetanu s vanilkovým cukrem vyšleháme elektrickým ručním mixérem a postupně přidáváme krém ze smetanového sýru. Hotovou náplň necháme vychladnout v ledničce. Mezitím si očistíme jahody a odkrojíme slabé plátky a zbytek jahody necháme vcelku.
 
5.       Vychladnuté těsto rozkrojíme na dvě stejně velké plochy. Se zdobičkou naplněnou krémem budeme tvořit rovnoměrné kuličky na 1. korpus, necháme si cca 2 cm okraje, aby nám později krém nevytekl, a následně na krémové kuličky pokládáme plátky připravených jahod.
 
6.       Na vrch prvního již ozdobeného korpusu přiložíme 2. a ozdobíme ho stejným způsobem, již bez okrajů a zdobíme většími kusy jahod.  Dort necháme vychladit v ledničce. Nakonec nakrájíme na menší kousky a podáváme jako jahodové řezy.