Foto: Hera

Čas přípravy: 75 minut; čas pečení: 120 minut


Ingredience:
  • 2 x 300 g Hery máslová příchuť
  • 2 x 300 g cukru
  • 2 x 1 balení vanilkového aroma
  • 2 x 6 vajíček
  • 2 x 400 g polohrubé mouky
  • 2 x 50 g mletých lískových oříšků
  • 2 x 30 g kakaa
  • 2 x 1 balíček kypřícího prášku do pečiva
  • 2 x 1 špetku soli
  • 2 x 150 ml mléka
  • 200 g marcipanové hmoty + zelené potravinářské barvivo
  • oranžové potravinářské barvivo
  • 2-3 L pomerančového džusu
  • 200 g moučkového cukru
  • kuchyňské papírové utěrky 

 
Nejlepší je péct bábovky postupně. Pro začátek si předehřejte troubu na 180°C (160°C horkovzdušnou). Následně nádobu vymažte Herou máslová příchuť a vysypte moukou. Heru, cukr a vanilkový lusk vyšlehejte ručním mixérem a postupně přidávejte vejce.
Do těsta přidejte mouku, mleté lískové oříšky, kakao, prášek do pečiva a špetku soli ve dvou dávkách, postupně do těsta přilévejte i mléko. Těsto poté nalijte do připravené formy na bábovku a vložte do spodní části předehřáté trouby na cca 60 minut. Zda je bábovka hotová zkontrolujte pomocí dřevěné špejle, kterou zapíchnete do bábovky. Následně ji nechte vychladnout, dokud se neuvolní z formy, a poté ji dáme vychladnout do lednice.
Mezitím si obarvěte marcipán, který vytvarujete do silných listů a stonků, na zeleno.
Oběma bábovkám zarovnejte konce, tak, aby na sebe pasovaly. Poté z nich vytvořte dýni.
Vzniklý otvor vyplňte kuchyňskou papírovou utěrkou tak, aby marcipánový stonek držel co nejlépe.
K výrobě oranžové polevy rozmíchejte pomerančový džus s oranžovým potravinářským barvivem a moučkovým cukrem do krémové konzistence. Následně jím přelijte dýňovou bábovku. Zaschlá poleva připevní stonek k bábovce a budete moci vytáhnout papírovou utěrku.