Recepty z dílny Elly
Foto: Hera

Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 125 g Hery máslová příchuť
  • 1 žloutek
  • cca 25 – 50 ml studené vody
  • ½ lžičky soli
  • 1 vajíčko na potření
Náplň
  • menší hrušky
  • gorgonzola
  • vlašské ořechy



Těsto si připravte pár hodin dopředu a nechejte ho odpočívat v lednici, zabalené do potravinářské folie.
Všechny suroviny na těsto, kromě vody, začněte hníst rukou na pracovní ploše. Zpočátku přidejte třetinu vody a vyzkoušejte, jestli tohle množství bude stačit. Pokud ne, přidejte více vody. Těsto bude nelepivé, vláčné, měkké.

Připravte si hrušky. Podélně je rozpulte a malým nožíkem nebo lžičkou odstraňte jádřinec. Stopku můžete nechat na hrušce, výsledek pak bude ještě hezčí.


Vychlazené těsto z lednice rozválejte a vykrajujte z něj čtverečky. Do těch obalte každou hrušku v místech, kde je slupka. Z kousku těsta můžete vytvarovat lístek. 


Hrušky vyskládejte na plech s pečícím papírem, těstem nahoru, řeznou stranou dolů. Těsto potřete rozšlehaným vajíčkem.
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, 25 minut.



Po této době hrušky otočte řeznou stranou nahoru. Do každé hrušky dejte kousek gorgonzoly a nahrubo nasekané ořechy. Ještě na pět minut vraťte do trouby.
Podávejte teplé i studené.


TIP NA OBMĚNU
Těsto můžete rozválet a dát do zapékací formy s vyšším okrajem.


Do těsta nalijte směs tří vajíček a nastrouhaného sýra (například gouda). Do náplně rozházejte kousky gorgonzoly, vlašských ořechů a dejte poloviny hrušek bez jadřinců. Pečte na 200 °C, 40 minut.