Foto: z kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty II.
 

Nutriční informace na 1 porci: 586 kcal 13 g bílkovin 39 g sacharidů 42 g tuků
  • 800 g brambor (nejlépe těch na salát)
  • 1 cibule
  • 100 g nakládaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilované krájené mrkve
  • 5 vajec
Na avokádovou majonézu:
  • 3 zralá avokáda
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octu
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
Vejce dáme vařit natvrdo (10 minut) a brambory uvaříme ve slupce (20–30 minut, záleží na velikosti brambor).  Mezitím, než se uvaří vejce s bramborami, nakrájíme okurky na malé kostičky, cibuli nasekáme najemno a vše dáme do velké salátové mísy společně s hráškem a mrkví.  Pak připravíme majonézu – rozmixujeme avokáda, olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici a dáme zatím do lednice. Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. To samé uděláme s vejci. Brambory a vejce dáme do mísy k ostatním ingrediencím a promícháme. Přidáme avokádovou majonézu, znovu zamícháme a salát dáme odležet nejlépe do druhého dne na studené místo.
 
TIP - Pokud jste zvyklí v salátu na salám, zkuste ho nahradit kvalitní kuřecí šunkou.

Recept z kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty II.