Foto: Shutterstock
 
Ingredience
  • 100 g máslo
  • 1 kg hladká mouka
  • 4  ks vejce
  • 200 g moučkový cukr
  • 200 g med
  • 1,5 lžička perníkové koření
  • pečící papír
  • 1,5 lžička jedlá soda
  • zbytek kárované mašle
 
Poleva
  • moučkový cukr
  • 3 bílek
  • 4 citronová šťáva 3-4 kapky

 
Těsto je na dvě malé chaloupky a několik perníčků.
 
Vypracujeme těsto, rozválíme na tenčí plát - asi 3 mm. Vhodné je válet na cukru močka. Díly nemusíme potírat vajíčkem.
Vyřízneme jednotlivé díly: dno nepravidelný ovál 15 x 12 cm, boky 2ks 10 x 10 cm, střecha 2ks 10 x 5 cm, štít 2ks 8 x 12 cm. Dále vyřízneme okénka, dvěře i otvory pro stužku.



Pečeme na pečícím papíru – jde to lehce sloupnout a díly nepraskají. Pečeme asi 7 min na 200 °C.








Po vychladnutí můžeme díly lepit polevou. Cukr na polevu musí být přesáty, aby neucpal pytlí, bílek nešleháme, protože by byla hmota moc křehká, jen rozmícháme. Zakápneme citrónovou šťávou. Cukru dáváme podle odhadu, hmota musí být lepivá, aby díly držely u sebe. Když je v polevě moc cukru, tak moc nelepí. Vložíme do sáčku a zdobíme.



 
Tip
Rampouchy vytváříme tak, že na okra střechy uděláme malý bobek s polevy a pak jej protáhneme.
Nezapomeneme otvory střechy provléknout stužku a uvázat na mašličku.
Chaloupku můžeme ozdobit i skořicí. Nakonec pocukrujeme.