Foto: Labeta

Zavařování rozhodně nekončí poslední sklizní jahod a dokonce to ani nemusí být velká akce na celý víkend. Už jste někdy zkusili jen tak pro radost zavařit pár skleniček z ovoce, které máte běžně doma v lednici, nebo jsou ho zrovna plné obchody? V zimním období stačí pár pomerančů, želírovací cukr a kapka rumu, která zbyla třeba ještě z vánočního pečení…

 

Marmeláda s kapkou rumu

 

Ingredience

  • 1 kg oloupaných pomerančů
  • 4 lžíce rumu, citronová šťáva
  • BIO třtinový želírovací cukr 3:1 Labeta nebo Želírovací cukr 3:1 Labeta

Oloupané pomeranče rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek (blanky by způsobily zhořknutí marmelády). Kousky pomeranče 5 minut povaříme (místo povaření můžeme pomeranč rozmixovat), přidáme rum, BIO třtinový želírovací cukr 3:1 a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3-5 minut. Můžeme dochutit citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování - marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Uchováváme nejlépe na chladné, suchém a temném marmeláda s kapkou rumu

Naše tipy:
 
-        nejste BIO fanoušek? Nevadí. Marmeládu stejně dobře připravíte s běžným Želírovacím cukrem 3:1 Labeta
-        krásně nazdobená sklenička marmelády potěší maminku, kamarádku i kolegyni. Dárek od srdce ozdobíte raz dva s dekoračním setem na zavařeniny