Recepty

Dýňový kompot s pomerančem

Foto: Labeta

Ingredience

1 kg dýně (oloupané a zbavené semínek)

3 větší pomeranče

1 citrón

cca 100 g Fruktózy Labeta

1 lžička mleté nebo 1 svitek celé skořice

1 lžička Kyseliny citronové Labeta

cca 500–600 ml vody (aby byla dýně zcela ponořena v nálevu)

Připravte si čisté, ideálně i vysterilizované skleničky. Dýni očistěte a vyškrábejte z ní lžící semínka. Dužinu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte vodu, přilijte šťávu z pomerančů i z citronu, kyselinu citronovou, cukr i skořici a do tohoto nálevu vložte nakrájenou dýni. Na mírném plameni vařte do změknutí dýně. Nevařte ale moc dlouho, naplněné skleničky se budou ještě zavařovat, takže stačí, když dýni povaříte do „poloměkka“. Do připravených skleniček přendejte povařenou dýni a zalijte nálevem. Skleničky důkladně uzavřete a sterilizujte v hrnci s vodou na 80°C přibližně 20 min. Kompot uchovávejte klidně mimo lednici, avšak po otevření skladujte v lednici a spotřebujte co nejdříve.

TIP

Namísto šťávy z čerstvých pomerančů lze dát 100% pomerančový nebo také ananasový džus. Pokud vám zbude nálev, slijte ho do sklenice a dejte vychladit do ledničky, je z něj báječný pomerančovo-dýňový džus!

Více na www.labeta.cz