Novinky

Kakaové bábovičky bez lepku

Foto: LABETA, www.labeta.cz

 

Ingredience na 6 mini báboviček

Na těsto:

180 g rýžové mouky Labeta

2 lžíce holandského kakaa

80 g cukru

75 ml plnotučného mléka

75 ml rostlinného oleje

1 vejce

1 lžička kypřicího prášku do pečiva bez lepku Labeta

¼ lžičky jedlé sody Labeta

špetka xantanové gumy, špetka vanilky

 

Na čokoládovou polevu:

40 g 70% čokolády

80 ml 33% smetany

lžíce másla

 

Na ozdobu:

lyofilizované ovoce a sušené květy

 

Troubu předehřejeme na 160 °C a formičky na mini bábovky vymažeme olejem, aby se po upečení lépe vyklápěly (skvělým pomocníkem je olej ve spreji). V jedné míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto a důkladně promícháme. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Do pěny poté zašleháme olej a postupně vmícháme také sypkou směs z první mísy a mléko. Spojíme v hladké těsto, které vlijeme do báboviček. Pečeme na 160 °C po dobu 18-20 minut. Před vyklopením otestujeme špejlí, zda jsou bábovky propečené. V hrnci ohřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Poté vmícháme máslo a necháme lehce zchladnout. Čokoládovou polevou polijeme bábovičky a dozdobíme sušeným ovoce a květy.

 

TIP

množství surovin v receptu odpovídá polovině běžné bábovky. Pokud zdvojnásobíme množství všech surovin, můžeme upéct jednu velkou bábovku. Pozor však na dobu pečení, bude delší.