Recepty

Křehký vanilkový koláč s citrónovým přelivem

Ingredience (10–12 porcí)

Křehké těsto

  • 140 g vychlazeného Tradičního másla z Moravy
  • 2 žloutky
  • 70 g prosátého moučkového cukru
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • kůra z citrónu
  • 210 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička prdopeče (prášku do pečiva)
  • špetka soli
  • Vanilkový krém
  • 300 g Jaroměřického žervé
  • 100 g mascarpone
  • 100 ml 30% smetany
  • 4 polévkové lžíce vanilkového cukru
  • zrníčka z půlky vanilkového lusku
  • 1 polévková lžíce vanilkového pudinku
  • 3 vejce

Citrónový přeliv

  • 4 žloutky
  • 70 g třtinového cukru
  • 70 ml čerstvé citrónové šťávy
  • 50 g másla

Keramická koláčová forma, 1 hodina práce + odležení těsta

Těsto: Křehké těsto připravíme alespoň 3 hodiny dopředu, nejlépe ho necháme odležet přes noc. Smícháme všechny sypké suroviny, nastrouhanou kůru z citrónu, žloutek a na malé kousky nakrájené studené máslo. Nejprve směs jemně umixujeme a poté ji rychle zpracujeme rukama, aby zůstala křehká, nesmí se přepracovat. Je-li konzistence těsta příliš sypká, můžeme přidat 3 lžíce ledové vody. Krásně spojené těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odležet do lednice.

Troubu předehřejeme na 175 °C a mezitím těsto vyválíme, přeneseme do máslem vymazané formy a propícháme po celé ploše vidličkou. Důležité je těsto zatížit, aby nedělalo při pečení bubliny – jako

zátěž použijeme pečicí papír vysypaný suchými fazolemi nebo hrachem. Pečeme 15 minut, potom sundáme zátěž a pečeme ještě asi 7 minut, aby těsto zezlátlo.

Vanilková vrstva: Jaroměřické žervé, mascarpone, smetanu, cukr a vanilku vyšleháme do spojení a poté po jednom ručně vmícháme vejce. Nakonec jemně vmícháme vanilkový pudink. Krém nalijeme na připravený korpus a pečeme dalších 30 minut.

Citrónový přeliv: Přeliv připravíme tak, že smícháme všechny suroviny a ve vodní lázni je mícháme tak dlouho, až nám vznikne krásně hustá směs. Tu následně nalijeme na upečený koláč.

Tip navíc: Vyšlehejte zbylé bílky s cukrem do pevného sněhu. Ten naneste na koláč a opečte flambovací pistolí.