Novinky

Tip na recept

Tabbouleh se slunečnicovými semínky

Foto: Arax

 

Ingredience

200 g bulguru

3 větší rajčata

1 červená cibulka

jarní cibulka (menší svazek)

petrželka

máta

hrst slunečnicových semínek (opražených)

citrónová šťáva na dochucení

sůl, pepř a olivový olej

 

Bulgur uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Do větší mísy na menší kousky nakrájíme rajčata, červenou cibulku, jarní cibulku, petržel, mátu a opražená slunečnicová semínka. Vše dobře promícháme. Přidáme vychlazený bulgur, dochutíme citrónovou šťávou, pepřem a solí, zakápneme olivovým olejem a vše opět dobře promícháme. Podáváme vychlazené.

 

BULGUR

Pod názvem bulgur se skrývá částečně naklíčená, usušená a nahrubo pomletá pšenice s ořechovou chutí a širokou škálou kuchyňského využití. V české kuchyni to je surovina ještě stále málo známá a neprávem opomíjená. „Přitom bulgur je lehce stravitelný, obsahuje vlákninu, vitamin A, fosfor, železo, hořčík a minimum tuku. Podporuje činnost střev a příznivě působí na nervovou soustavu,“ vysvětluje Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX.

Energetická hodnota: 1383 kJ / 328 kcal

Připravuje se podobně jako rýže, stačí dobře propláchnout a dát vařit na 15 až 18 minut do osolené vody v poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. Poté ho nechte zakrytý odpočinout na 5-10 minut. „Skvěle se hodí jako příloha, na přípravu různých rizot, do salátů, na karbanátky, do nádivek nebo do polévek,“ doplňuje Martin Moučka.

Nejznámějším pokrmem z bulguru je salát původem z Libanonu a Sýrie, tzv. Tabbouleh.