Recepty

Čokoládový bochánek


Ingredience

Na těsto: 400 g žitné celozrnné hladké mouky Pernerka, 100 g holandského kakaa, velká špetka soli cca 6g, 150 g cukr, sušené droždí, vanilka nebo vanilkový extrakt, citronová kůra z jednoho citronu, 200 ml mléka, 4 žloutky, 70 g másla pokojové teplota

Čokoládová poleva: 100 g vysokoprocentní čokolády, 50 ml smetany, žloutek na potření

Na dokončení: 100 g nasekané čokolády – bílá, mléčná, tmavá – dle chuti – dovnitř bochánku, 50 g nasekané čokolády na posypání upečeného bochánku

  1. Do mísy si prosejeme mouku s droždím, přidáme všechny sypké suroviny a promícháme. Poté přidáme mléko, žloutky a zaděláme těsto.
  2. Do těsta přidáme máslo pokojové teploty a zaděláme.
  3. Těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
  4. Po vykynutí do těsta ještě vmícháme nasekanou čokoládu. Vytvoříme bochánek a dáme na plech ještě cca 20 minut kynout. Těsto potřeme žloutkem. Navrchu nastřihneme do kříže.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
  6. Bochánek polijeme čokoládovou polevou. A ozdobíme naseka

Foto: www.pernerka.cz