Recepty

Domácí pizza s dýní, modrým sýrem a ořechy

Foto: Otma

 

Na 2 pizzy potřebujete:

Na těsto:

500 g hladké mouky 1 kostku čerstvého droždí

250 ml vlažné vody

1 lžíci krupicového cukru

1 lžíce olivového oleje

špetku soli

 

Na toping:

½ dýně hokaido hrst vlašských ořechů

500 ml kečupu Otma

2 lžíce bazalkového pesta

sýr s modrou plísní (Gorgonzola)

200 g strouhaného sýra cheddar

sůl, pepř

Droždí s cukrem rozmíchejte ve 100 ml vody. Mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek, osolte. Vodu s droždím a cukrem vlijte do důlku a zapracujte s moukou. Až mouka vodu vstřebá, přilijte zbývající vodu i olej a pokračujte v hnětení. Vál i ruce si podle potřeby poprašte moukou. Těsto hněťte alespoň 10 minut, nebo dokud nebude pěkně pružné. Hotové těsto nechte alespoň 20 minut kynout při pokojové teplotě, musí zdvojnásobit objem. Nakonec z těsta vypracujte rukama libovolný tvar a přesuňte na plech vyložený pečícím papírem.

Dýni nakrájejte na tenčí měsíčky a 10 minut ji povařte ve vroucí vodě. Troubu si předehřejte na 250 stupňů. Kečup smíchejte v misce s pepřem a pestem. Plát hojně potřete kečupovou směsí, posypte strouhaným sýrem a klaďte na ni dýni, ořechy a rukama rozdrolte i sýr s modrou plísní. Pečte asi 10 minut, dokud nebudou okraje nazlátlé. Poté můžete i dle chuti jemně pokapat medem.